Webhosting kan worden omschreven als een dienst die aan mensen of bedrijven ruimte biedt voor het opslaan van foto’s, films, tekst of een andere inhoud. Deze informatie wordt opgeslagen bij een hostingbedrijf, omdat de snelheid en veiligheid van de inhoud van een ruimte gegarandeerd moet zijn. Ook zorgen deze bedrijven ervoor dat een website altijd beschikbaar is. Er zijn veel webhosters in Nederland. Deze bedrijven zorgen vaak ook, ondanks dat dit andere diensten zijn, voor de registratie van een domeinnaam en het opzetten van zogeheten nameservers, een systeem dat wordt gebruikt om namen van computers om te zetten in getallen (IP-adressen).

In Nederland bestaat er een keurmerk voor webhosting. In 2005 werd Stichting Hostmerk Nederland opgezet, maar deze stichting stopte in 2010. Toen kwam de Stichting ISP Belang in de plaats, welke was opgericht door Pelser. Deze stichting ging in 2011 vervolgens op in de Verneniging ISP Connect Nederland.

Er zijn verschillende soorten webhosting.

  • De eerste zijn gratis hosting, maar deze hebben vaak beperkte mogelijkheden. Vaak staan deze in verband met reclame.
  • Shared hosting houdt in dat er meerdere websites op één server worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het kan voorkomen dat de ene website de andere langzamer laat werken of er zelfs mee laat ophouden.
  • Reseller hosting is voor de mensen die zelf webhost wil worden. Je hebt dan een hoge schijfruimte en een bandbreedte die je kan verdelen over alle sites die je wilt plaatsen. Dit lijkt op Shared hosting, maar nu heeft de gebruiker meer vrijheid en kan hij zelf webhosting verkopen.
  • Virtual Private Server Hosting: Eén server kan hier meerdere virtuele servers plaatsen. Elke klant heeft een administrator om de server te configureren en te gebruiken. Als een virutele server crasht, dan merken de klanten dat niet.
  • Dedicated hosting = Een klant krijgt een eigen server en dat houdt in dat de klant dan een machine thuis krijgt. De klant moet zich hierbij wel houden aan een datalimiet en een limiet aan hardeschijf ruimte.
  • Managed hosting = Een klant krijgt een eigen server of een deel van een server, maar de klant heerst zelf niet over het beheer en het onderhoud van de server.
    Co-located hosting houdt in dat een klant een eigen server plaatst in de ruimte van de colocatieprovider. Er zijn eisen aan wat voor soort server de klant moet plaatsen. De klant moet zich hier ook houden aan een bepaald datalimiet, maar hardeschijven kunnen hier wel vervangen worden door grotere hardeschrijven.
  • Cloud hosting = Dit is een nieuwe vorm van hosting op aan elkaar gekoppelde servers, waardoor er een grote schaalbaarheid ontstaat. Dit heeft voordelen, want er is een beter beschikbaarheid, het is betrouwbaarder en het gaat sneller.